Tudatosan az iskolában 2. rész

2021. 09. 24. | Zero waste

Emlékszem gyerekkoromban még az ózonlyuk volt, amiért komolyan aggódni kellett. Ma már a probléma sokkal nagyobb, és összetettebb, nem is esik szó már arról a bizonyos “hézagról”, ugye?

Szerencsére egyre több opció áll a rendelkezésünkre a változtatáshoz. Ilyen terület az iskola, ahová igen “dizájnosan” érkezhet a tízórai akár.

Az alufólia, folpack, vagy épp a szalvéta pazarlás is mind-mind károsak a környezetre, és így vagy úgy, de hozzájárulnak a jelenlegi helyzethez. Globális felmelegedés, pazarlás, műanyag mindenütt, megvan ugye? Nem ennyire egyszerű, de ha tétlenül állunk, és várjuk a történést, végül nem fog bekövetkezni.

Szóval az útravaló csomagolása is egy olyan területe a hétköznapoknak, ahol látványos, ám egyszerű változtatást tudunk eszközölni. Ha lecseréljük a fent felsorolt csomagolóeszközöket környezetbarát pamutra vagy például méhviasz kendőre, nem csak kevesebb szemetet termelünk, megóvjuk a bolygó ökoszisztémáját (ha csak egy kicsit is), és nem elhanyagolható módon egy tudatos generációt nevelünk.

Az előző cikkben említettem azokat a “zöld” lépéseket, amelyekkel környezettudatosra cserélhetünk néhány dolgot a gyerkőc táskájában.

A folytatásban szeretnék mutatni néhány lelőhelyet, ahol bolygó-, és egészségbarát csomagolást szerezhetünk be a tízórainak, útravalónak.

Papír helyett újraszalvéta

Tudtátok, hogy helyben is vásárolhattok várpalotai vállalkozástól különféle csomagolásokat? Újraszalvétát, vagy “nasi” tárolókat például szerezhettek be Hadoora és az OkosTárska boltjából, amelyek mindegyike várpalotai kezek által készül. Érdemes az óvoda esetében is gondolni rájuk tornazsák, oviszsák esetében is.

A Viszem magammal és a Cibi is egy olyan hazai kisvállalkozás, amelyet jó szívvel tudok ajánlani, de szerencsére igen gazdag a felhozatal a boltokat illetően. Érdemes keresni a közelben fellelhető csomagolásmentes boltokban is.

Méhviasz kendő

Az meg mi, ugye? Én is kikerekedett szemmel néztem először, amikor találkoztam vele. A Hadoora webshopban vagy a Tukko design boltjában is található, sőt, mi több, még az Aldiban is kapható olykor, nekem ez utóbbiból van például.

Csomagolhatunk bele szendvicset is ugyanúgy, gyümölcsöt, sajtot, stb., és a legjobb benne, hogy gyorsan elkészíthetjük a saját kendőnket akár otthon is. Ez utóbbi a “zero waste” életmód legjobb része talán, hogy nagyon-nagyon sok minden készíthető el otthon, ha az ember bír efféle affinitással.

Érdemes tehát olvasni a témában, kutatni esetleg vagy tanácsot, tippet kérni a helyi zero waste csoportban. Mindenki képes megtalálni azt a területet a család életében, ahol képes változtatni magához mérten. Nem baj, ha termelünk szemetet, ez az életmód nem arról kell szóljon (szerintem legalábbis), hogy sanyargatva magunkat megfosszuk mindentől magunkat. Egyszerűen csak megkeressük a legjobb módját annak, hogy ne ártsunk. Ennyi az egész.

Írta: Jánosi Brigitta