Rumtopf készítés

2021. 06. 30. | Csináld magad!, Recept ötletek

A Rumtopf egy német eredetű rumos kompót, amely úgy készül, hogy egy kb. 5 literes üvegbe vagy mázas cserépedénybe a nyár és az ősz minden gyümölcséből tesznek egy adagot rummal és cukorral keverve. Októbertől aztán hagyják érni karácsonyig, ekkorra készül ugyanis el a rendkívül jó ízű kompót, amit aztán süteményekhez, krémekhez stb. adhatunk. Akár a következő nyárig is eltartható, már persze akkor, ha nem járunk rá folyamatosan. Nálunk igazából májusban kezdődik ennek a csemegének az elkészítése, és szenteste kerül megkezdésre, emiatt nagyon kedves hagyomány hogy a nyarat ilyenformán a karácsonyi asztalnál szolgáljuk fel desszertnek! Vigyázat!!! Azon kívül, hogy nagyon finom (főleg vanília fagyival és tejszínhabbal) bőven van benne alkohol!

Kicsit megcsúsztunk, de sebaj, még éppen időben vagyunk, hogy nekiálljunk ennek a régi receptnek, ami gyakorlatilag önmagát készíti el, nekünk csak az időt kell beleraknunk, no meg sok-sok gyümit és rumot!

Elkészítés

  1. Júniusban egy lezárható mázas cserépedénybe vagy 5 literes befőttesüvegbe tesszük a megmosott, megtisztított epret, valamint az átválogatott, de nem megmosott málnát. Megszórjuk 50 dkg cukorral, állni hagyjuk 1 órán keresztül, majd annyi rumot öntünk rá, hogy kb. 1,5 ujjnyira ellepje a gyümölcsöket. A lefedett edényt sötét és hűvös helyre állítjuk.
  2. Júliusban belerakjuk a meghámozott, kimagozott és negyedelt kajszikat, az átválogatott, leszemezett ribizlit és a leszárazott, megmosott meggyet. A gyümölcsök felének megfelelő súlyú cukrot szórunk rá, és felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
  3. Augusztusban az edénybe tesszük a félbevágott, kimagozott nyári szilvát, ringlót és a meghámozott őszibarackot. Megszórjuk a súlyukkal azonos mennyiségű cukorral, majd felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
  4. Szeptemberben az edénybe rétegezzük a kimagozott szilvát és a megtisztított szedret, valamint a gyümölcsök felének megfelelő súlyú cukrot, majd felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
  5. Októberben befejezzük a rétegezést a felkockázott ananásszal és a szeletekre vágott körtével, valamint a maradék cukorral, majd egy kevés kivételével ráöntjük a maradék rumot.
  6. Végül négy hét múlva az edénybe öntjük a félretett rumot. Így advent kezdetére pompásan összeérnek az ízek. Vigyázat, kalóriabomba!

A gyümölcsöket én érési sorrendben szoktam megmosva, felkockázva beletenni, és barna cukorral  beszórni. Bármilyen gyümölcsöt is teszünk bele éppen, a fele mennyiségű cukrot szórjuk rá (pl. fél kiló gyümölcsre 25 dkg-ot) Ami fontos, hogy a rum minimum 54%-os legyen, hiszen ez fogja biztosítani az eltarthatóságát is.  A következő alkalmakkor már nem kell olyan sok rum, mert a gyümölcs is enged levet, de nagyon fontos, hogy a rumos lé teljesen befedje a gyümölcsöket. Tehát minden új adag gyümölcsre fele annyi cukor és rá a rum. Kéthetente ellenőrizd a rumtopfot, mert a pezsgés és a habzó foltok megjelenése, a nemkívánatos erjedés beindulását jelzi. Ha ilyen történne (nálam sosem volt), akkor gyorsan önts rá tiszta szeszt a patikából egy 2 dl-t, ez megállítja az erjedést. Csak tiszta műanyag vagy fakanállal nyúljunk az edénybe, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását. Fontos, hogy sötét hűvös helyen tároljuk, ezért is jó az agyagcserép, de ha nincs, legyen letakarva.

Novemberben az ananásszal ha befejezzük, jöhet a várakozás, amiről az advent is szól, majd decemberre az ajándékok mellé kis üvegekben felcímkézve, díszítve odacsempészhetjük barátaink Jézuskája közé.

Írta: Leszpuch Henrietta