Milyen a jó matrac?

2021. 10. 19. | Egyéb kategória, Hírek

A minőségi alvás érdekében kulcsfontosságú, hogy matracod jó minőségű legyen. Gondolj csak bele: napod egyharmadát töltöd az ágyban, szóval ne a matracon spórolj!

A megfelelő matrac kiválasztása nemcsak a hátfájást oldja meg, hanem általában javítja az életed!

Az új matracok vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a keménysége, és gyakori hiba, a matracot annak a matracnak a keménysége alapján válasszuk ki, amelyhez hozzá szoktunk. Kevesen tudják, de kb. 5-10 évente elhasználódnak a matracaink és cserélni kellene, mert komoly gondokat okozhat, ha egy elhasználódott matracon alszol. Ha ébredéskor úgy érzed, mintha nem pihentél volna eleget, az arra utal, hogy régi matracod megtett minden tőle telhetőt és most már ideje lecserélned.

Elsősorban a keménység alapján választunk matracot, de itt sem lehet általánosítani. Ugyanaz a matrac más érzetet ad egy 50 kg-os és mást egy 120 kg-os embernek. Nem mindegy az sem, hogy milyen pózban szeretünk aludni, mert a keményebb matracok jobbak a hason és hanyatt fekvőknek, a puhább lesz kényelmesebb az oldalfekvők számára.

 Az üzletben kérjünk mindig segítséget a vásárláskor, és próbáljuk ki, hogy melyiken milyen nekünk a fekvés. A matracod kb. 15-20 cm-rel legyen hosszabb, mint a testmagasságod. Ez azért fontos, hogy még párnával is kényelmesen elférj és ne lógjon le a lábad.

Ha egyedül alszol, akkor a matrac szélessége minimum 90 cm legyen, ha ketten fekszetek rajta, akkor minimum 150 cm legyen. A legjobb, ha az új matraccal egy új ágykeretet is beszerzel, mert a mai matracok nehezebbek, mint a régebbiek, ezáltal erősebb megtámasztásra van szükségük.

Végezetül pár jó tanács a hosszabb élettartamért:

Hetente szellőztesd matracod 5-10 percig, havonta egyszer pedig porszívózd ki, ezzel elkerülheted az atkák társaságát és csökkentheted az allergia vagy asztma kialakulásának veszélyét. Érdemes az egyenletes kopása érdekében havonta forgatnod is, jobbról balra, elölről hátra.