Kerti medence vízkezelése

2021. 08. 02. | Csináld magad!, Egyéb kategória

Forró nyári napokon igazi áldás, ha van lehetőségünk és helyünk egy kisebb-nagyobb medence felállítására. Nálunk is évek óta a kertünk állandó lakója nyaranta egy 366×99 cm-es kör medence, és nem csak az unokák örömére! Vízimádók vagyunk, ezt biztosan nem fogjuk „kinőni”, a méretét viszont hamarosan!!

Mi május végén állítjuk, ha ti később is kezdtétek a szezont, már biztosan látszik a víz minőségén, ha nem jól kezelitek. Kristálytiszta? Ha igen, te már mindent tudsz, de bevallom nekem sok évig az volt a „természetes”, hogy idővel opálos, és mulymókás.

Beléptem egy kimondottan medence karbantartással kapcsolatos csoportba, és szép lassan megtanultam kezelni a vizünket. Azóta szezon végéig patika tiszta, és nem egy ördöngősség, büszkék is vagyunk rá!

Ha érdekel benneteket, összefoglalom mi a lényeg és mi kell hozzá. Mifelénk kimondottan jó a víz minősége, nem vasas csak kemény. Mindenképpen használni kell vízforgató berendezést! Legtöbbször a papírforgatóst adják a medihez, ha nincs lehetőségünk lecserélni homokszűrősre, akkor egy darabig ezzel is megoldható, csak többet kell mennie és a tisztítására is több idő kell szánni. Mennyit is? Rajta van minden vízforgatón, hogy hány liter vizet forgat át 1 óra alatt. Naponta min. 2x át kell forgatni a vizünket, emiatt írtam, hogy ha lehetőségünk van, mindig nagy teljesítményű homokszűrőre ruházzunk be, mert keveset kell mennie, a homokot csak 2-3 évente kell cserélni(vagy üvegtöltetet ami még tovább bírja),és nem kell naponta a papírszűrőt kimosogatni.

Egy jó szkimmer is gyönyörűen leszedi a lebegő bogarakat, leveleket. Érdemes feltöltés után egy klór sokkot csinálni, ami azt jelenti, hogy a klór granulátumból feloldva beleöntünk a vízmennyiségnek megfelelő adagot.

Ez után jöhet a ph ellenőrzése! Ez minden kezelés előtt az első és legfontosabb, hogy 6.8-7,2 közé állítsuk be! Ha nem jó a ph, semmi nem lesz jó. Ha magas, akkor mehet bele ph-(vagy 30%-os sósav), ha alacsony, akkor ph+(vagy mosószóda). Higgyétek el, nagyon egyszerű tartani a ph-t és nálunk inkább mínuszolni kell, még soha nem lefele ment el. Ez mellett már elég az úszó adagolóba egy kombi 4 az 1-ben tabletta, ami gondoskodik a vizünk folyamatos klór, algátlanító és pelyhesítő ellátásáról. Erre figyeljünk, ez ne fogyjon ki. Ha szép tiszta a vizünk, akkor 2 naponta egy ph ellenőrzés, és ennyi.

Ha opálosodik, mert sokat, sokan használtátok, vagy naptej ment több bele a testetekről, akkor vissza kell mielőbb hozni a vizet, írom sorrendben hogyan:

  1. ph ellenőrzés(ha 7,2 fölötti az érték mínuszt bele, vagy sósavat 30%-ost)
  2. klórsokk újra a klór granulátumból.(dobozon mennyiség olvasható)
  3. Algaölő és pelyhesítő folyadék bele.
  4. keringetés, nem fürdünk.(Én este szoktam.) Majd lekapcsoljuk és hagyjuk, had végezze a dolgát a beleöntött vegyszer. Pár óra múlva (mi reggel szoktuk), láthatjuk, hogy a víz letisztult és a pelyhesítőnek köszönhetően az alján finom réteg ül. Na, ezt kell óvatosan kiporszívózni, akár slagos megoldással. Ezután járassátok minél többször a keringetőt, hogy kiszűrhesse ami maradt. Mi a kimenő ágra egy frottír fehér zoknit is teszünk, hogy a nagyon finom szennyeződést, ami átjut a vízforgatón ott felfogja.

Remélem tudtam nektek segíteni, ha kérdésetek lenne, tegyétek fel nyugodtan! Amit tudok azt mindent az INTEX és BESTWAY medencések csoportjában tanultam az adminoktól, ajánlom nektek is Őket, ha elakadtok!

További kellemes pancsizást nektek!

Írta: Leszpuch Henrietta