Jánosi Brigitta: Zöld Mondókák

2021. 09. 01. | Baba Mama Börze Várpalota 2021, Baba-mama, Zero waste

Mindig aggasztott az, ahogy az ember bánt a természettel, a bolygóval, de azon túl, hogy nyilván nem szemeteltem például, nem mondhatnám, hogy tudatosan tettem volna a környezetért. Azt hittem, csupán az számít, ha nulla szemetet termelve élek, megvonva magamtól gyakorlatilag mindent.

Az anyává válás változtatott meg, és ma már tudom, ez nem így van.

Már most is nagy a baj, de ahogy jelenleg a gyermekem jövője “kinéz”, teljesen elborzasztott. Tenni akartam, így eggyel többet léptem azon túl, hogy a saját életmódunkban kezdtem el változásokat eszközölni.

Felismertem, hogy a példamutatás noha számít, nem elég. A felnőtteknek – valljuk be – a korral egyre nehezebb változtatni, levetkőzni, elhajítani a berögződött szokásokat. Nem lehetetlen, de nehéz lépés.

Ráébredtem, hogy ma még nagyobb szükség van a gyerekek (környezet)tudatos nevelésére. Végzettségemből és a családon belül tapasztaltak alapján is láttam az oktatási rendszer szerepét ebben, de a kislányom születésével értettem meg igazán a szülők kiemelt szerepét ebben a történetben.

Már jóval az óvoda előtt elkezdhető a “zöld nevelés”, és minél korábban tesszük le az alapokat, annál biztosabb lábakon áll majd.

Tudom, nehéz anyaként, apaként eligazodni, egyáltalán rájönni arra, hogy a gyerekünk életkorának megfelelően hogyan neveljük tudatosan úgy, hogy eközben ne zúdítsunk rá feleslegesen nem neki való információkat.

Számomra kézenfekvő eszköz volt erre a mondókák, versek, mesék, így született a kislányom nevét viselő vállalkozásom, a Zoé meséi.

A Baba Mama Börzén újrahasznosított papírból készült mondókás könyvem mellett mesefüzetekkel, újrahasznosított papírból készült, valamint saját grafikás termékekkel várok mindenkit szeretettel.

Hálás vagyok a szervezők munkájáért, bízom benne, hogy ez a mindenki számára megadatott, nagyszerű lehetőség sokakat hoz össze majd.