Mindig lapul a fagyasztóban akciósan vásárolt zöldség arra az esetre, ha valamit gyorsan kell elkészíteni. Az Én életvitelem elég hektikus, ezért jó a váratlan helyzetekre is felkészülni. Nos így esett, hogy kinyitottam a fagyasztó ajtaját és „kiesett” belőle a kelbimbó. Gondoltam akkor jó, legyen ma kelbimbó főzelék, de mi legyen hozzá a feltét, ami nem hízlal annyira, de azért laktat. A megoldás a tojáslepény.

A kelbimbó minden szempontból ideális: kevés a kalóriatartalma, laktat, egészséges, elkészíthető laktózmentes is.

Főzelék hozzávalói:

  • 450 g fagyasztott kelbimbó (nekem ennyi volt a zacskóban, viszont ez lehet több vagy kevesebb is, a későbbiekben az arányokra kell majd odafigyelni)
  • 1 közepes burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pici olíva olaj
  • kb. 4-5 dl víz
  • 1 doboz laktózmentes tejföl
  • fűszerek: só, bors, vegeta, őrölt kömény, eritrit (ez el is hagyható)

Elkészítés:

  1. Pucoljuk meg a hozzávalókból a zöldségeket.
  2. A hagymát kevés olajon dinszteljük meg, tegyük hozzá a fokhagymát és a felkockázott burgonyát is.
  3. Adjuk hozzá ízlés szerint a fűszereket. (só, bors, kömény, van aki kis piros paprikát is tesz bele a színe kedvéért.)
  4. Adjuk hozzá a kelbimbót és engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje. (én ilyenkor szoktam a vegetát és /vagy az eritritet beletenni)
  5. Addig főzd, amíg a kelbimbó megpuhul. (ez kb 20 perc)
  6. Amikor megfőtt, vegyél ki belőle egy jó merőkanálnyit, turmixold össze, keverd el a tejföllel és lassan kavargatás mellet töltsd vissza az edénybe.

(ha úgy ítéled meg hogy túl sok a lé rajta, akkor önts le belőle)

Tojáslepény hozzávalói:

  • 2 db M-es tojás
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanál tej
  • só, bors
  • kicsi olíva olaj

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat összekeverjük-felverjük.
  2. Kettéosztjuk és a serpenyőben kis olajon, lepényeket sütünk belőle.

Jó étvágyat!

Írta: Sütő-Kicsák Krisztina

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás